7. semifinálový zápas Slovan Bratislava - Skalica hokejovej Slovnaft extraligy mužov

28.03.2009 Celý región

HC Slovan Bratislava - HK 36 Skalica 2:3 (0:0, 0:0, 2:2, 0:1)
Góly:
47. Kropáč (Lažo, Vaic), 58. Kuľha (Lipianský) - 44. Višňovský (Mikúš, Hranáč), 57. Pašek (Zálešák, Škadra), 70. Pálffy (Mikúš)
VYLÚČENIA: 5-5
Presilovky: 0:2
Rozhodcovia: Ország Peter, Konc Daniel, Gajan Rastislav, Novák Milan
divákov: 8025

Slovan: Hovi - Kotaška, Bohunický, J. Kováčik, M. Hruška, Štajnoch, Martin Výborný, Hančák - Kuľha, Lipiansky, Hujsa - Döme, Kukumberg, Uram - Lažo, Vaic, Kropáč - Gráčik, Hreus, Ľ. Pištek
Skalica: Rybár - Gründling, Hranáč, Škápik, Ďurák, Škadra, Jendek - Pálffy, J. Mikúš, R. Hartmann - R. Školiak , Zálešák, D. Pašek - T. Višňovský, Kocák, Šátek

Už po pár sekundách aktívne naštartovaného Mikúša faulovali a hoci hostia presilovku nevyužili, pokračovali v nečakane silnom tlaku. Kým sa Slovan stačil zorientovať, obrovské šance mali Pašek i Školiak. Takmer v celej prvej tretine hrýzli rovnako všetky tri skalické formácie a súper preto zvolil vyčkávací i opatrný štýl rozohrávky. Útočníci Slovana príliš nevynikli ani v sériovej presilovke, až v 12. minúte Hujsov skvelý prienik zastavila červená na Rybárovom semafore a vzápätí mal veľkú príležitosť Kropáč. Záverečné minúty dejstva boli mimoriadne akčné - dovtedy najväčšie tutovky tretiny nevyužili Uram a Döme a medzi ne sa zmestilo trestné strieľanie na druhej strane. Po faule na Zálešáka ho realizoval Pálffy a jeho utešený bekhendový blafák excelentne kryl v lapačke Hovi.

Do druhej časti domáci vykorčuľovali s nápaditejšou ofenzívou a bolo cítiť, že sa snažia uchopiť opraty vývoja. Ako na bežiacom páse si vytvárali sľubné strelecké pozície a zopár tutoviek malo najmä s Kukumbergom skvele kooperujúce duo Döme-Uram. Aj zásluhou presiloviek, pričom sa ale mužstvo priam ukážkovo vyvarovalo trestov. Aj preto sa skalický útok čoraz viac vytrácal a tento trend nezmenila ani Mikúšova akcia na hranici gólu. Iba jeho formácia totiž dokázala udržať tempo z prvej časti, ostatné dve sa dostávali pod tlak súpera. Až po zhruba 12 minútach sa Skaličania dostali dvakrát k dlhšiemu pobytu v pásme, najprv Pálffy pokazil tri rozohrávky v presilovke, išiel si oddýchnuť a potom dvoma unikátnymi kolotočmi vyzvŕtal celú formáciu súpera. Slovan mal šťastie, že pasy extraligovej hviezdy jej spoluhráči v čistých šanciach zahodili. Podobne so svojou pozíciou naložil v 37. minúte Školiak a na Pálffyho komplexe ďalej pracoval fínsky brankár, ktorý chytil jeho mimoriadne jedovatý príklep.

Slovan do tretieho dejstva nevyrukoval zhurta, nepomohla mu ani rýchla početná výhoda. Pol minúty pred jej vypršaním sa snažil uniknúť Mikúš a po faule na neho sa karty obrátili. Najvýraznejší center celej série potom v presilovke nečakane zasóloval a jeho vtipný bekhendový krížny ťuk ponad ležiaceho Hoviho zavesil na 0:1 Višňovský. Onedlho na tabuli svietila aj domáca jednotka. Dôsledný Vaic využil Rybárovo zaváhanie pri vyrazení málo nebezpečnej strely, z dorážky dal do žŕdky a odrazený puk v bránkoviskovej trme-vrme zasunul do vytúženého priestoru Kropáč. Ten mal aj ďalšiu šancu, ale od 55. minúty v oslabení tŕpli domáci. Skaličania hrali v početnej výhode nátlakovo, dynamicky, nebezpečne a v jej závere po sérii šancí ich dostal do vedenia Pašek po šikovnej prihrávke Zálešáka. Lenže kanonier Kuľha ešte stihol vyrovnať a parádna série šla na samom vrchole do predĺženia. V ňom o čosi odvážnejšie kombinoval Slovan, agresívne vytváral závary v tesnej blízkosti Rybára. Postupne hrozili, najmä tečovanými pokusmi, aj hostia a napokon 56 sekúnd pre koncom nadstavenej 10-minútovky rozhodli dvaja vyčnievajúci borci v celej play off. Mikúš vybojoval puk, zaviezol ho do rohu pásma, telom oklamal protihráča, neunáhlil sa a pred bránku poslal milimetrový pas. Pálffy ho, hoci tiesnený, z prvej zasunul na historický úspech skalického hokeja.

Baráž o extraligu:

SkiPark MHK Kežmarok - HK Spišská Nová Ves 5:2 (3:1, 1:1, 1:0)
Góly: 2. Palovčík (R. Sadiki, P. Segľa), 5. Čížek (Palovčík), 12. Jelínek (Čížek, P. Segľa), 33. Škovira (D. Brejčák, P. Svitana), 50. Segľa (Jelínek) - 1. Heizer (Staroň, Čintala), 34. Leskovjanský (Gurčík)
Vylúčenia: 10-15
Presilovky: 1:0
Rozhodcovia: Kubuš Jozef, Rudý Roman, Orolin Tomáš, Snášel Vladimír
divákov: 1590

Kežmarok Klempa - R. Gavalier, M. Žemba, D. Brejčák, Brincko, R. Sadiki, Jelínek, Bartoň, J. Bača - Škovira, Slaninák, P. Svitana - P. Segľa, Palovčík, M. Drotár - Čížek, V. Žemba, Bednár - Šechný, Klein, Schneider.
HK Spišská Nová Ves: M. Laco - Hrehorčák, Čintala, Petruk, Gurčík, J. Magdoško, Borovský, J. Hrubý, Pukalovič - Vávra, Heizer, Staroň - J. Voskár, L. Hudáček, Smotrila - Vartovník, Hamrák, Prokop - Leskovjanský, Grendel, Farkašovský

Úvod 4. barážového stretnutia bol šokujúci. Už v 23. sekunde sa z prvého útoku tešili hostia, keď Heizer prestrelil Klempu. V 2. minúte však Paľovčík vyrovnal a v 5. minúte Čížek poslal domácich do vedenia. Zápas tak už od úvodu nabral vysoké tempo a diváci videli veľa vzruchu pred oboma bránkami. Hokejovejší boli domáci, ktorí udávali tón hry a neuspokojili sa s jednogólovým vedením. Odmenou za útočnú aktivitu im bol tretí gól v sieti Laca, ktorého od modrej prestrelil počas presilovky Jelínek. Hosťujúci tréner si okamžite vzal oddychový čas, aby zastavil útočne naladených domácich a upokojil svojich hráčov. Hosťom to pomohlo, lebo do konca tretiny hru vyrovnali a spevnili svoju defenzívu. Úvod 2. tretiny sa rozkúskoval pre viaceré vylúčenia. Počas nich mal najväčšiu šancu na skórovanie hosťujúci Petruk, ktorého Klempa počas presilovky 5:3 vychytal. Na druhej strane Brejčákovu strelu v 32. minúte od modrej tečoval v presilovke Škovira a Kežmarčania viedli už 4:1. Tento stav však trval iba minútu, lebo po kolmici Gurčíka premenil Leskovjanský samostatný brejk. Hostia zapli na vyššie obrátky a Klempa sa v bránke domácich mal čo obracať - najmä po strele Heizera v 36. minúte, keď už hostia dvíhali ruky. Stav 4:2 sa však už do konca tretiny nezmenil. Tretia tretina sa niesla v znamení útočnej snahy hostí o strelenie kontaktného gólu a domácej pozornej obrany. Najväčšiu príležitosť na vrátenie sa do zápasu mali hostia v stosekundovej presilovke 5:3. Gól v nej však nedali, a tak trestali domáci, ktorí v 50. minúte zásluhou Segľu získali opäť trojgólové vedenie. Potom nasledovala séria vylúčení hostí, ktorí sa nevedeli zmieriť s nepriaznivým stavom. Kežmarčania však početné výhody nevyužili, a tak 5:2 zostalo aj po 60 minútach hry.

Jerguš Bača, asistent trénera Kežmarku: "Vedeli sme, že zodpovedným prístupom k zápasu musíme byť úspešní a že séria sa neskončí. Chalani dali do hry srdce a teraz urobíme všetko pre to, aby sme v Spišskej Novej Vsi vyhrali a vrátili sa do Kežmarku. "
Eduard Giblák, tréner Spišskej Novej Vsi: "Už v rozcvičke bolo vidieť, ze Kežmarok má zodpovednejší prístup k zápasu. Začal hrať agresívnejšie, vyhrával osobné súboje, dbrou hrou otočil nepriaznivý stav. Po prvej tretine sme dohovorili chlapcom, že stále hráme s extraligovým mužstvom, no na výkon domácich to tentoraz nestačilo. Záver zápasu sme hrali veľmi nedisciplinovane. "

ŠHK 37 Piešťany - HK AquaCity ŠKP Poprad 1:2 (0:0, 1:0, 0:1, 0:1)
Gól: 40. M. Mihálik (R. Kolník, Haring) - 45. Weissmann (Rataj), 66. Stantien
VYLÚČENIA: 6-6
Presilovky: 1:0
Rozhodcovia: Konc Juraj, Bundil Tomáš, Stano Peter, Holomek Vladimír
divákov: 1100

Piešťany: Ondrejka - Blažko, Bučka, Klučár, Hanka, M. Kováč, A. Kolník, Greň, Kopejtko - M. Mihálik, R. Kolník, Haring - Románek, Peško, Chylo - P. Učeň, Otčenáš, Rybárik - Rosa, Mrázik, L. Fedor
Poprad: Melicherčík - Fabian, Kasík, Michal Segľa, Dora, Brejčák, O. Malínský, M. Gavalier, Vojsovič - M. Lukáč, R. Jarolín, Kroták - Weissmann, Rataj, Lapšanský - M. Bartánus, R. Stantien, Mlynarovič - Buc, P. Holečko, Martin Segľa

Prvej tretine dominovala pozorná obranná hra Piešťan, ktorou eliminovali útočnú snahu Popradu a spoľahlivé výkony brankárov. Druhá časť mala podobný obraz ako prvá. Popradčania mali množstvo gólových príležitostí, ale stroskotali na výbornom výkone brankára Ondrejku. Naopak domáci sa ujali vedenia v závere druhej tretiny, keď využili výhodu presilovej hry a Mihálik posunul Piešťany do vedenia. Popradčania odpovedali vyrovnávajúcim gólom v úvode tretej tretiny Weissmannom. O víťazovi stretnutia rozhodla až 6. minúta predĺženia gólom Stantniena, ktorý znamenal pre Poprad extraligovú príslušnosť aj v budúcej sezóne.

Milan Klement, tréner Piešťan: "Skončila sa séria. Myslím si, že v nej bol favoritom Poprad, čo sa aj potvrdilo. Určite lepšie zápasy sme zohrali doma. V tých dvoch domácich zápasoch, aj keď výsledok bol lepší vo štvrtom, v treťom sme hrali lepší hokej, hlavne pre oko diváka. Poprad nezačal tak, ako by malo začať extraligové mužstvo. Nakoniec chcel, no proste mu to nešlo. Vcelku hodnotím túto sériu pre nás ako prospešnú. "
Július Pénzeš, tréner Popradu: "Dnešný zápas sme hrali disciplinovanejšie než včera, ale pohoreli sme na nevyužitých šancách. Potom sme dostali v druhej tretine dosť nešťastný gól po hrubej chybe, ale potom v poslednej tretine sa nám začalo dariť. Dali sme aj gól, ale síl stále ubúdalo a sústredili sme sa na predĺženie, čo si ja myslím, že je hra vabank. Prejavila sa skúsenosť našich hráčov, kde sme sa snažili rozhodnúť už v predĺžení a nakoniec sa nám to podarilo. "
(TASR)
 

Vyberte región